• Home
  • /
  • Auto
  • /
  • 5 autolisävarustetta, jotka sinulla on oltava

5 autolisävarustetta, jotka sinulla on oltava

Nainen ajaa autoa

Millaisia lisävarusteita autossasi on hyvä olla?

Lohkolämmitin ja sisätilan lämmitin

Suomen oloissa lohkolämmitin auton sisätilan lämmitin ovat ensiarvoisen tärkeitä. Talvella, kun kovat pakkaset yllättävät, on mukavaa mennä lämpimään autoon ja auton moottori toimii hyvin, kun lämmitin on sen lämmittänyt ja lämmityslaitteista virtaa autoon heti lämmintä ilmaa. Sisätilan lämmittimestä on myös muita hyötyjä. Silloin, kun on pidempiä kosteita aikoja tai lämpötilan vaihtelut ovat suuria, huolehtii sisätilanlämmitin siitä, että ikkunat eivät ole huurussa, kun lähdet ajamaan. Tämä lisää turvallisuutta ja ajomukavuutta sen sijaan, että kurkkisit huuruisen lasin läpi muuta liikennettä ja harmittelisit, että ei tullut hankittua sitä sisätilan lämmitintä. Sisätilan lämmitintä voit käyttää myös silloin, jos autoon kaatuu jotain nestettä eikä pyyhkiminen riitä kuivaamaan penkkiä tai lattia. Tällöin voit siirtää sisätilan lämmittimen turvallisen etäisyyden päähän kostuneesta kohdasta ja jättää hurisemaan, kunnes kohta on täysin kuivunut.

Peräkoukku

Tämä on välttämätön lisävaruste, jos haluat kuljettaa tavaroita, jotka eivät mahdu auton sisälle. Tällöin voit hankkia tai vuokrata peräkärryn, jolla kuljetat vaivattomasti suuremmatkin tavarat. Jos olet karavaanari, peräkoukku mahdollistaa vapaa-ajan kodin kuljettamista mukana minne ikinä menetkin. Veneilijöille peräkoukku on myös kätevä lisävaruste, koska voit kuljettaa venettä trailerilla. Toiset nostavat veneen joka kerta ajelulla käytyään ja toiset laskevat veneen keväällä ja nostavat syksyllä ennen vesien jäätymistä.

Lisävalot

Jos ajat paljon maantiellä syksyllä ja talvella kannattaa auton lisävalot hankkia lisävarusteena autoon. Ne parantavat huomattavasti ajomukavuutta ja ajoturvallisuutta pimeällä ajaessa. Näin varaudut, että näet riittävän pitkälle ja ehdit reagoida erilaisiin tilanteisiin maantiellä. Lisävaloja löytyy markkinoilta useita erilaisia ja niiden valoteho vaihtelee. Kannattaa tehdä vertailuja ja miettiä oman tarpeen mukaiset lisävalot. Myös kiinnityspaikoissa on eroa ja kannattaakin tutkia omasta autostasi, mikä olisi paras paikka lisävalojen kiinnittämiseen. Nykyään on mahdollista hankkia pyöreiden lisävalojen lisäksi myös suorakaiteen muotoisia lisävaloja.

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä

Uusiin autoihin on mahdollista saada lisävarusteeksi automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä. Järjestelmä tunnistaa autosi edessä olet esteet ja jarruttaa sekä pysäyttää auton ellei kuljettaja reagoi esteeseen. Automaattisessa hätäjarrutusjärjestelmässä on eri osia. Osa niistä toimii vain kaupunkinopeuksissa ja toiset maantiellä ajaessasi. Järjestelmä saattaa havaita myös jalankulkijan, jolloin automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä estää törmäyksen pysäyttämällä auton. Liukkaalla kelillä järjestelmä ei välttämättä estä törmäystä, mutta ehtii kuitenkin hiljentää auton nopeutta. Järjestelmä ei ole aukoton eli on tärkeää, että kuljettaja ajaa normaalisti ja hätäjarrutusjärjestelmä toimii hätävarana.

Kaistavahti

Kaistavahti huolehtii siitä, että auto pysyy omalla kaistallaan. Mikäli auto lähtee ajautumaan väärälle kaistalle kaistavahti hälyttää kuljettajan reagoimaan. Uusimmat järjestelmät palauttavat auton omalle kaistalleen. Usein kaistavahtiin on liitetty kuolleen kulman tunnistus, jolloin autoon asennetut kamerat valvota kuollutta kulmaa ja antavat kuljettajalle hälytyksen, mikäli hän yrittää vaihtaa kaistaa eikä huomaa kuolleessa kulmassa olevaa autoa. Järjestelmä ei ole 100 prosenttisen luotettava, mutta sitä kehitellään jatkuvasti paremmaksi. Järjestelmä ei välttämättä tunnista esimerkiksi pyöräilijää eli kuljettajan tulee olla valppaana liikenteessä. Järjestelmän kehittämisen ja parantelemisen myötä tämä tulee tulevaisuudessa lisäämään liikenneturvallisuutta entisestään.

Bonukset

Vakionopeudensäädin tuo huomattavasti lisää ajomukavuutta. Vakionopeudensäädintä käyttäessäsi et joudu koko ajan säätelemään kaasulla nopeuttasi vaan vakionopeudensäädin huolehtii tasaisesta nopeudesta. Nykyään on kehitelty myös uudenlainen vakionopeudensäädin eli mukautuva vakionopeudensäädin, joka seuraa edessä olevaa liikennettä ja hidastaa automaattisesti auton nopeutta niin, että auto pysyy tasaisen välimatkan päässä edellä ajavasta autosta. Näin ehkäistään tehokkaasti peräänajoa ja ajoturvallisuutta tinkimättä ajomukavuudesta. Vakionopeudensäätimen lisäksi peruutustutka on todella kätevä varsinkin ahtaissa keskustoissa, joissa parkkiruudut ovat pienet ja tilaa on vähän. Tutka varmistaa kameroiden avulla, että saat autosi turvallisesti pysäköityä parkkiruutuun.

Muut lisävarusteet

Juontovinssi on kätevä lisävaruste järeisiin juontoihin. Juontovinssillä liikuttelet erittäin raskaita asioita ja se onkin erinomainen apu esimerkiksi metsätöissä. Juontovinssin vetovoima voi olla esimerkiksi 5 tonnia. Juontovinssi on kätevä liittää myös traktorin lisävarusteeksi.

Erilaisilla lisävarusteilla voidaan siis parantaa huomattavasti niin autoilun mukavuutta, kuin liikenteen turvallisuuttakin. Lisävarusteiden valikoima on valtava ja netti on pullollaan kauppoja, joista voit tilata lisävarusteet kotiisi helposti ja nopeasti jopa ulkomailta.