• Home
  • /
  • Ostokset
  • /
  • Kannattaako ostaa kodin ostokset osamaksulla?

Kannattaako ostaa kodin ostokset osamaksulla?

Kodin kalusteet

Kotona tarvitaan yhtä jos toista. Hyvä sänky on välttämätön laadukkaiden yöunien takia. Ruoanvalmistus ja säilytys vaatii monenlaisia koneita, astioita ja välineitä. Astiat ja pyykit voi pestä käsinkin, mutta kiireinen nykyihminen ostaa mieluummin koneen näitä kotitöitä varten. Vapaa-aikaa varten kotiin hankitaan esimerkiksi televisio, kirjahylly kirjoineen, kuntoiluvälineitä ja ulkoporeallas. Jos tilillä ei ole tarpeeksi käteistä kaikkiin kodin hankintoihin, tarjoavat myyjät osamaksusopimuksia.

Osamaksulla tai lainarahalla ostaminen ei ole mitenkään uusi ilmiö. Kautta aikojen on ollut lainanantajia ja lainanottajia. Viime vuosina lainan saamisesta on vain tullut aiempaa helpompaa. Lainan saamista varten ei tarvitse lähteä tapaamaan pankkiherraa tai rikasta sukulaista, vaan lainan voi hakea netistä. Avaa nettiselain joko tietokoneella tai älypuhelimella, ja hae pikaluottoa heti tilille – niin helppoa se on! Laina ei ole korvamerkittyä, vaan voit tehdä sillä mitä haluat.

Pikaluotto voi ilmestyä omalle pankkitilille jo alle vartissa, ja netistä tilaaminen voi jatkua. On myös toinen tapa rahoittaa nettiostokset tai esimerkiksi alan liikkeestä ostettu auto, ja se on osamaksu. Osamaksu tarkoittaa sitä, että auton tai vaikkapa uuden sohvan hinta pilkotaan sopivan kokoisiin kuukausieriin, ja se maksetaan pois vähän kerrallaan.

Pikaluotto tai osamaksusopimus on vain harvoin ilmainen. Jos siinä sattuukin olemaan koroton ajanjakso, joutunet maksamaan siltäkin ajalta lainan muita kuluja, kuten kuukausimaksuja ja käsittelymaksuja. Osamaksut ja muut luotot tuovat joustoa arkeen, mutta jousto ei tule ilmaiseksi – onhan ostosten rahoittaminen pankille ja muille lainalaitoksille erittäin kannattavaa liiketoimintaa.

Osamaksulla voi ostaa niin puhelimen kuin kihlasormuksenkin

Kun selailet verkkokauppoja, huomaat, että todella monet tarjoavat mahdollisuutta laskujen pilkkomiseen osamaksusopimuksen avulla. Myös remonttifirmat, autokaupat, koruliikkeet ja esimerkiksi elektroniikkaa myyvät kivijalkamyymälät mainostavat tätä vaihtoehtoa – osta nyt, maksa huomenna!

Apple iPhone 11 ProApple iPhone 11 Pro

Osamaksusopimuksen avulla voi siis ostaa niin puhelimen kuin tyyriin kihlasormuksenkin. Osamaksusopimusta ei yleensä solmita tuotteen tai palvelun myyjän kanssa, vaan mukaan astuu kolmas toimija eli rahoituslaitos. Luottohakemuksen käsittelyyn ei yleensä mene montaakaan minuuttia, sillä sekä luottohakemus että -päätös tehdään sähköisesti. Näin ollen saat tuotteen heti mukaasi, ja ensimmäinen lasku tulee todennäköisesti kuukauden kuluttua. Voi olla, että voit maksaa ostoksesi kerralla pois, eikä sinulle silloin aiheudu ylimääräisiä kuluja. Voit myös maksaa vain minimierän, ja maksaa jäljellä olevasta velkasummasta korkoja ja kuluja niin kauan, että velka on kokonaan kuitattu.

Jos maksat tonnin velan 12 erässä, vuosikorko on 12,90 % ja lainan todellinen vuosikorko 13,65 %, maksat luoton kustannuksia yhteensä 77, 39 euroa. Lainan todellisessa vuosikorossa on huomioitu osamaksusopimuksen (kyllä, osamaksusopimuskin on laina) kuukausi-, vuosi- ja esimerkiksi avausmaksut. Edellä olevien ehtojen mukaisesti kuukausieräsi suuruus on 89,78 euroa, ja vuoden mittaan maksat tonnin lainastasi rahoituslaitokselle takaisin yhteensä noin 1078 euroa. Osamaksusopimuksen tuoma jousto maksoi sinulle siis noin 6,50 euroa kuussa.

Jokainen voi itse päättää, onko 6,50 euroa kuussa ja 78 euroa vuodessa liikaa siitä, että saa heti uuden puhelimen rikkoutuneen tilalle, tai että pystyy kihlaamaan rakkaansa kunnollisella sormuksella pääsiäismunasta löytyneen sijaan. 6,50 euroa on esimerkiksi kaupan kassalle noin puolen tunnin palkka. 6,50 euroa kuukaudessa on monelle pikkuraha, mutta jos osamaksusopimuksia kertyy enemmänkin, voi summa viisin-, kymmen- tai jopa parikymmenkertaistua. Vaikka kodin ostokset olisi kuinka helppoa rahoittaa osamaksusopimuksella, kannattaa miettiä, onko siihen oikeasti varaa.

Kannattaako maksaa kodin ostokset osamaksulla?

Jos haluat uuden sohvan, television, jääkaapin tai kuivausrummun, mieti kaksi kertaa, ennen kuin tilaat sen osamaksulla. Onko hankinta aivan välttämätön? Voisiko tuotteen ostaa käytettynä esimerkiksi Tori.fi-sivustolta?

Jos tulet siihen tulokseen, että sinun tulee ostaa uusi tuote ja että sen tulee olla uusi, tutustu tarkasti kaupan tarjoamaan osamaksusopimukseen. Tarkasta todellinen vuosikorko ja laske, miten paljon osamaksusopimus nostaa tuotteen hintaa. Edellä esitellyssä esimerkissä osamaksusopimus nosti tonnin tuotteen hintaa noin 78 eurolla. Jos sinun tuotteesi on kalliimpi, otat pidemmän maksuajan ja joudut maksamaan korkeampaa todellista vuosikorkoa, voi ostoksesi todellinen hinta olla useita satoja euroja enemmän kuin tuotteen hinta käteisellä! Pysy maltillisena alennusmyynneissä, ja tutustu myös kulutusluottojen kustannuksiin ennen ostopäätöstä.