• Home
  • /
  • Koti
  • /
  • Mihin kotiremontteihin kannattaa satsata?

Mihin kotiremontteihin kannattaa satsata?

Kotiremontti

Vuokralaisen ei tarvitse murehtia asunnon remontoimisesta. Ensiasunnon ostanut saattaa hämmästyä, kuinka paljon erilaisia remontteja tarvitaan. Osa remonteista tehdään asumismukavuuden parantamiseksi, eivätkä tällaiset remontit ole välttämättömiä. Osa remonteista tehdään siksi, että rakenteet pysyisivät kuivina ja terveinä. Tällaiset remontit ovat välttämättömiä, ja niihin kannattaa satsata rahaa.

Jos sinulla on asunto-osake, huolehtii taloyhtiö siitä, että putket, ikkunat ja katto uusitaan aika ajoin. Mikäli omistat omakotitalon, on remonttien tilaaminen sinun vastuullasi. Jos et osaa arvioida eri rakenteiden ikää ja todellista kuntoa, voit teettää kuntotarkastuksen alueellasi toimivilla rakennusalan ammattilaisilla. Kuntotarkastuksen teettäminen saattaa maksaa, mutta jos sen avulla voidaan välttää putki- tai vaikka kattovuoto, on se sen arvoista.

Pintaremontin voi tehdä itse ja vieläpä pienellä budjetilla

Pintaremontti tarkoittaa pintojen maalaamista tai esimerkiksi seinien tapetoimista. Pintaremontin voi yleensä tehdä itse, vaikka ei olisikaan alan ammattilainen tai edes erityisen kokenut maalari.

Pienen pintaremontin voi tehdä jo parilla tuhannella eurolla. Maalaa seinät, uusi jalka- ja kattolistat sekä vaihda lattialaminaatit, niin asunto on kuin uusi. 

Tiesitkö, että välitilan ja jopa kylpyhuoneen laatat voi maalata? Maalia tarvitaan useampi kerros, mutta valmista tulee suhteellisen nopeasti ja edullisesti. Keittiön välitilaa voi piristää myös kaakelitarroilla.

Jos asbestikartoitusta ei ole tehty, ei vanhan keittiön välitilaa kannata alkaa purkaa. Yksi tapa uudistaa välitila ilman purkutöitä on välitilalevyn asentaminen. 

Keittiötä voi uudistaa pienellä budjetilla myös maalaamalla keittiön kaappien ovet ja vaihtamalla niiden vetimet. Työtason vaihto saattaa kuulostaa pikkujutulta, mutta sillä on iso vaikutus siihen, millainen keittiön yleisilme on. 

Kylpyhuoneen työt kannattaa teettää LVI-asentajilla ja muilla kodin remonttien asiantuntijoilla. Kotivakuutus saattaa kieltäytyä korvaamasta vesivahinkoja, jos putkivedot ja muut asennukset on tehty omin päin. Älä ala vaihtaa vesipisteiden paikkaa, äläkä mielellään poraa seiniin reikiä. Kylpyhuoneen vesieristyksen toteuttaminenkin vaatii asiantuntijaa. 

Panosta kylpyhuoneremonttiin

Kuten edellä todettiin, vaatii toimivan ja turvallisen kylpyhuoneen toteuttaminen ammattilaisia. Märkätilojen tekninen käyttöikä on noin 30 vuotta. Mitä vanhempi kylpyhuoneesi, vessasi tai saunasi on, sitä parempi on tilata niiden uudistaminen.

Remonttiliike huolehtii siitä, että mahdollinen asbestikartoitus tehdään ennen purkutöiden aloittamista. Voit pyytää myös putkien kuvausta – näin saat tietää, pitääkö kylpyhuoneremonttiin yhdistää putkiremontti. 

Voit säästää purkamalla kylpyhuoneen itse ja viemällä jätteet jäteasemalle, mutta nämäkin toimenpiteet voit ulkoistaa.

Remonttiurakoitsija hoitaa uuden vesieristyksen toteuttamisen ja seinien sekä lattian laatoittamisen. Ilmanvaihtoon ja vesipisteisiin liittyvät työt tulee teettää LVI-asentajalla. Vanhassa talossa voidaan tarvita muitakin ilmanvaihtotöitä – teetä kaikki kerralla. 

Lattialämmityksen ja pistorasioiden asentamisesta sekä esimerkiksi huippuimurin kytkennöistä huolehtii sähköasentaja. Sähköasentajaa tarvitaan myös uuden sähkökiukaan asentamiseen. 

Panosta kylpyhuoneremonttiin, niin vältyt virheiltä ja kosteusvahingoilta.  

Näiden remonttien suhteen ei kannata pihistellä 

Jos sinulla on omakotitalo, varaudu kattoremonttiin, julkisivuremonttiin, putkiremonttiin, ikkunaremonttiin, salaojaremonttiin ja sokkeliremonttiin. 

Katto on uusittava 30–100 vuoden välein, katemateriaalista riippuen. Palahuopakatto kestää korkeintaan 30 vuotta, mutta esimerkiksi konesaumakatto voi toimia jopa vuosisadan verran. Kattoremontin yhteydessä voit pyytää ammattilaisia asentamaan katetta terassille. Läpinäkyvä valokate on hyvä vaihtoehto terassikatteeksi.  

Kattoremontin yhteydessä tehdyt virheet voivat saada katon vuotamaan ja lyhentää katon käyttöikää, joten älä pihistele suotta kattoa uusiessa.

Julkisivuremontti on edessä talon ulkoseinien kuluttua liikaa. Anna ammattilaisten uusia, eristää ja maalata julkisivu, niin lopputulos on pitkäikäinen.

Putkiremontin teettäminen omakotitalossa on usein monta kertaa halvempaa kuin esimerkiksi kerrostalossa. Putket uusitaan noin 50 vuoden välein, mutta ne on hyvä säännöllisesti tarkastuttaa mahdollisten korjaustarpeiden huomaamiseksi.

Ikkunaremontilla voi olla iso merkitys asunnon lämmityskustannuksiin. Riippuu tapauksesta, missä vaiheessa ikkunat pitää uusia. Säännölliset huoltomaalaukset pidentävät ikkunoiden käyttöikää.

Salaojat on uusittava ehkä 30 vuoden välein. Kosteus pitää saada pois talon luota, joten anna salaojien asentaminen tai uusiminen kokeneiden ammattilaisten käsiin. Jos kosteus on jo noussut sokkeliin ja aiheuttanut rapautumista, on tehtävä myös sokkeliremontti. Toimiva sokkeli on tarpeeksi korkea ja ehjä. Sitä kiertävät oikein päin asennettu patolevy, sorakerros ja kunnollinen routasuojaus. 

Esimerkiksi patolevyn asentaminen väärin päin voi olla paljon vakavampi virhe kuin miltä se kuulostaa, joten satsaa ammattitaitoisen remonttiurakoitsijan palveluksiin (ja hyödynnä kotitalousvähennys).