• Home
  • /
  • Koti
  • /
  • Kaikkea, mitä uusi aviopari tarvitsee uuteen kotiin!

Kaikkea, mitä uusi aviopari tarvitsee uuteen kotiin!

Oletteko menossa naimisiin? Onneksi olkoon! Ehkä joku läheisesi on menossa naimisiin? Siinä tapauksessa tämä artikkeli sopii sinullekin. 

Aiemmin oli tapana, että yhteen muutettiin vasta häiden jälkeen. Tänä päivänä monella hääparilla on takanaan vuosia (joskus jopa vuosikymmeniä) yhteisasumista. Saman katon alla asumisessa ei silloin ole mitään uutta, ja kaikki tarvittava sohvakalustosta jälkiruokalusikoihin on jo hankittu. 

Aina asian laita on näin. Yhä on hääpareja, jotka muuttavat yhteiseen kotiin vasta papin aamenen jälkeen.

Morsian saattaa muuttaa sulhasen kotiin tai sulhanen morsiamen kotiin. Jotkut pariskunnat sopivat, että kumpikin luopuu omasta asunnostaan (tai muuttaa pois lapsuudenkodistaan), ja että häiden jälkeen muutetaan aivan uuteen kotiin. 

Jos puolisot ovat aiemmin asuneet vanhemmillaan, ei heillä välttämättä ole kovin monia kalusteita, astiastoja tai sisustustekstiilejä. Kaikki tarvittava uuteen kotiin hankitaan kenties vasta häiden jälkeen. Tässä auttavat häälahjaksi saadut rahat ja lahjakortit. 

Lahjakortti tai raha on hyvä häälahja, sillä silloin saajat voivat päättää, onko lateksiton kondomi tärkeämpi kuin uusi jalkalamppu, voi olisiko uudelle olohuoneen matolle sittenkin enemmän käyttöä.

Jos pidät lahjakorttia tai seteliä liian persoonattomana lahjana, lue tämä artikkeli – kerromme tässä muutamia esimerkkejä kaikista niistä asioista, joita uusi aviopari tarvitsee uuteen kotiin.

Olohuone

Olohuone

Jos et tunne morsiamen ja sulhasen makua erityisen hyvin, on riskialtista ostaa heille huonekaluja tai tekstiilejä – varsinkaan olohuoneeseen, mikä on kodin paraatipaikka ja omistajiensa maun mittari. Jos et edelleenkään pidä lahjakorttien antamisesta eikä morsiuspari ole jättänyt lahjalistaa mihinkään liikkeeseen (tai verkkoon, kuten nykyään on tapana), lupaa vaikka lähteä ostoksille mukaan ”kukkaroksi”.

Olohuoneeseen tarvitaan ainakin sohva ja sohvapöytä, mahdollisesti koko sohvaryhmä eri kokoisine sohvineen ja nojatuoleineen. Olohuoneessa on yleensä myös televisio ja kirjahylly, sekä äänentoistolaitteisto musiikin kuuntelemiseen. Sohvaryhmän alle on hyvä laittaa matto, mikä sitoo ryhmän yhteen ja suojaa lattiaa. Siinäpä lahjaideoita kerrakseen!

Makuuhuone

Hyvä sänky ja laadukas patja on tärkeä, mutta nuorilla pareilla ei välttämättä ole niihin rahaa. Moni nuori avo- tai aviopari nukkuukin vanhalla patjalla, ihmetellen selkäkipujaan. Futon on pitkäikäinen patja, mikä sopii useimmille. Jos aiot ostaa jonkin muun kuin futonin, tulee sinun ottaa pariskunta mukaan patjaostoksille, sillä patjat saatetaan räätälöidä kunkin ruumiinrakenteen ja nukkumisasentojen mukaan.

Patjaa ja sänkyä edullisempia häälahjoja ovat hyvät tyynyt ja peitot – esimerkiksi painopeitot. Jos jompikumpi on vegaani, älä osta untuvapeittoja. Muutenkin untuvaa kannattaa karsastaa, sillä untuvat revitään usein eläviltä hanhilta. Vaikka kyseessä olisi ”vastuullinen untuva”, saattaa vastuullisesti kerättyjen untuvien määrä olla vain joitain prosentteja kaikista untuvista. 

Keittiö

Keittiötarvikkeissa painottuu laatu, ei väri tai muodinmukaisuus. On melko turvallista ostaa häälahjaksi valurautapata, hyvä pannu, veitsisetti, uunivuokia, tehosekoitin tai muu keittiön pienkone tai esimerkiksi hyvä pippurimylly – ellei joku muu ole saanut samaa ideaa. Osta häälahja lähellä häitä ja säästä kuitti, jotta lahjan ehtii vielä palauttaa tai vaihtaa. Esimerkiksi pippurimyllyjä ei tarvita kuin yksi…

Lahjakortti ruokakauppaan toimii aina, vaikka kirjoitimmekin artikkelin siitä vinkkelistä, ettei lahjakortti olisi vaihtoehto. Lahjakortin voi ostaa niin korttelipuotiin kuin johonkin erikoiskauppaankin, missä myydään vaikkapa sormisuolaa tai käsintehtyjä konvehteja. 

Jos olet valmis panostamaan ja enemmän (ja näille koneille on tarvetta), osta uuni, jääkaappi tai astianpesukone. 

Kylpyhuone ja kodinhoitohuone

Kylpyhuoneeseen tarvitaan muhkeita pyyhkeitä. Jos hääpari on toivonut ammetta, suihkukaappia tai infrapunasaunaa, voit panostaa ostamalla tällaisen muutaman euron pyyhkeiden sijaan.

Jos aviopari on muuttamassa omakotitaloon, voivat he tarvita myös uutta lämminvesivaraajaa, vedensuodatusjärjestelmää tai kokonaista kylpyhuoneremonttia (mihin uppoaa helposti kymppitonni)!

Kodinhoitohuoneeseen voit ostaa kuivaavan pesukoneen tai vaikka uuden imurin – niille on aina käyttöä. 

Lastenhuone

Jos hääparilla on lemmikki, voit ostaa sille jotain kivaa – vaikka uuden kiipeilytelineen. Voit myös tarjota lemmikille hoitopaikan häämatkan ajaksi.

Joidenkin hääparien suunnitelmiin kuuluu lapsi, tai ehkä heillä on vanhastaan omia tai yhteisiä lapsia. Silloin voit ostaa häälahjaksi vaikka vaunut, kehdon tai lastenhuoneen remontin. 

Lastenhuoneesta saa kivan jo pintaremontilla, kuten maalaamalla seinät ja uusimalla lattian. Jos olet käsistäsi kätevä, voit luvata tehdä remontin itse (avioparin maun mukaisesti).